;
Rabu, 14 Februari 2018 | 5:24pm
DATUK Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor (kanan) beramah mesra bersama masyarakat Tiong Hua Parlimen Pekan ketika hadir di majlis kongsi kasih sempena sambutan Tahun Baru Cina di Dewan Kovensyen Sultan Haji Ahmad Shah. - Foto Farizul Hafiz Awang

Kongsi kejayaan, kekayaan dengan rakyat - Najib

PEKAN: Kerajaan akan terus berusaha berkongsi kejayaan dan kekayaan dengan rakyat bukannya penderitaan dan kemiskinan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kejayaan negara mengurus ekonomi dan meningkatkan pendapatan membolehkannya berkongsi dengan rakyat menerusi pelbagai sumbangan dan bantuan kepada semua kaum.

Malah, beliau berkata, badan penarafan antarabangsa seperti Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Bloomberg dan Bank Dunia turut mengiktiraf Malaysia berada di landasan ekonomi berjaya berikutan mencatatkan pertumbuhan ekonomi 5.9 peratus pada tahun lalu.

"Mereka yang cakap ini adalah pakar bahawa ekonomi negara diurus dengan baik dan berkembang kepada kekuatan yang lebih baik.

"Ini bukan bermakna negara tidak mempunyai orang miskin namun jika kita mempunyai pendapatan ekonomi yang semakin meningkat maka dapat kita kongsi dengan rakyat.

"Di Malaysia ini kita bukan saja berkongsi kekayaan secara adil kepada semua kaum tetapi juga berkongsi politik seperti yang diamalkan Barisan Nasional (BN) dan kongsi sambut perayaan," katanya.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan berkata demikian pada Majlis Kongsi Kasih sempena Sambutan Tahun Baru Cina 2018 Bersama Komuniti Pekan, di Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah, di sini, hari ini.

Seramai 3,560 golongan kurang berpendapatan rendah dalam Parlimen Pekan menerima sumbangan makanan dan wang tunai.

Yang turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Ketua UMNO Bahagian yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chini, Datuk Abu Bakar Harun.

Dalam berkongsi politik, Perdana Menteri menjelaskan BN tidak berpolitik atas nama satu-satu kaum tetapi mengambil iktibar dan hakikat bahawa Malaysia adalah negara berbilang bangsa, agama dan budaya.

"Bila ada semangat untuk berkongsi antara satu sama lain maka kita dapat membentuk satu nilai utama yang boleh kita hayati untuk membentuk negara yang kita idamkan.

"Kita juga berkongsi kekayaan kerana tidak mahu menjadi negara yang tempang dan tidak adil apabila hanya satu kaum sahaja yang bolot kekayaan.

"Apabila kita dapat wujudkan masyarakat yang adil dan saksama serta negara yang aman maka rakyat juga dapat berkongsi menyambut pelbagai perayaan kaum secara harmoni," katanya.

729 dibaca
Berita Harian X