Ahad, 13 Ogos 2017 | 4:16pm

Dasar pendidikan tak kenal politik - Mahdzir

PADANG BESAR: Dasar pendidikan negara yang diasaskan Kerajaan Barisan Nasional (BN) terbukti memberi manfaat kepada rakyat Malaysia sejak 60 tahun lalu.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata nikmat pendidikan yang diperoleh ketika ini menyaksikan anak bangsa memperoleh keputusan cemerlang dan mendapat pekerjaan baik.

Beliau yang juga Menteri Pendidikan berkata, dasar pendidikan menyumbang kepada wujudnya institusi seperti Maktab Rendah Sains MARA (MRSM), politeknik dan matrikulasi.


Menteri Pendidikan yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid menyampaikan sijil penghargaan kepada veteran UMNO selepas Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Padang Besar di Dewan MRSM Beseri. - Foto NSTP/Azhar Ramli

"Semua usaha ini bertujuan memastikan anak kita berjaya.

"Kita juga berikan biasiswa kepada individu yang layak, malah pendidikan di sekolah kebangsaan secara keseluruhannya hampir percuma kerana buku teks tidak perlu dibeli.

"Kerajaan turut menanggung RM1.3 bilion bagi pelajar yang tinggal di asrama," katanya.

Beliau berkata demikian pada Perasmian Persidangan Perwakilan UMNO 2017 Bahagian Padang Besar di Dewan MRSM Beseri di sini, hari ini.

Mahdzir berkata, manfaat dasar pendidikan negara dinikmati semua pihak tanpa mengira latar belakang politik.

"Kita tidak tanya mereka anak siapa. Anak orang PAS, orang PKR semua dapat dan dilayan sama rata," katanya.

Beliau turut menyangkal dakwaan dasar pendidikan sebelah dengan melebihkan Bumiputera.

"(Pemimpin pembangkang) Lim Kit Siang mahu beri hak sama rata kepada semua rakyat dalam pendidikan dengan mengetepikan hak keistimewaan orang Melayu.

"Ini bukan isu perkauman. Apa yang dilakukan UMNO dalam bidang pendidikan adalah berdasarkan Perlembagaan Persekutuan," katanya.

203 dibaca
Berita Harian X