Ahad, 26 November 2017 | 11:07pm
NIK Chan ingin memperkenalkan makanan berkonsepkan Cina Muslim ke seluruh negara. -Foto Rosela Ismail

Teruskan legasi perniagaan berbekalkan SPM

TAHAP akademik bukanlah ukuran bagi seseorang ingin berjaya dalam bidang yang diceburi, sebaliknya kesungguhan yang tinggi dan sanggup menghadapi apa jua cabaran.

Meskipun hanya berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Datuk Muhammad Nik Chan Muhammad Chan (Nik Chan) nekad untuk mengubah persepsi orang ramai bahawa golongan sepertinya mampu menjadi individu berjaya.

Walaupun sesekali tidak menolak bahawa pendidikan itu adalah 'penyuluh hidup' dan penting bagi seseorang, namun bagi Nik Chan ia tidak bernilai jika gagal mereka mempraktikkan ilmu dipelajari untuk bersaing dalam dunia sebenar.

"Pelajaran itu penting, tetapi selepas tamat belajar kita perlu tahu untuk memasarkan diri sebagai persediaan bersaing dalam dunia yang sebenarnya.

"Walaupun saya tidak bersekolah tinggi, tetapi saya sentiasa dan ingin terus belajar kerana tidak mahu ketinggalan dengan orang lain," kata Nik Chan ketika ditemui NadiBiz, baru-baru ini.

Beliau kini memegang jawatan sebagai Pengarah Mohd Chan Food Sdn Bhd yang memiliki rangkaian restoran berkonsepkan Cina Muslim, selain mengeluarkan produk sejuk beku dim sum dan pau.

Nik Chan berkata, beliau mula menceburi bidang perniagaan restoran dengan belajar memasak daripada bapanya, Datuk Mohd Chan Abdullah.


NIK Chan menceburi bidang perniagaan restoran dengan belajar memasak daripada bapanya, Datuk Mohd Chan Abdullah. - Foto Rosela Ismail

"Bapa saya suka berniaga dan sejak berusia belasan tahun saya sentiasa mengikut bapa yang ketika itu hanya berniaga dengan membuka warung makanan secara kecil-kecilan.

"Kehidupan kami agak sukar dan bergantung kepada pendapatan berniaga bapa. Saya pula sejak dari sekolah sudah membantu bapa memasak juadah untuk dijual.

"Saya sudah belajar teknik memasak dan penyediaan ramuan rempah ratus yang betul bagi memastikan setiap hidangan kami memenuhi selera pelanggan," katanya.

Beliau berkata, sebaik tamat SPM, beliau tanpa berfikir panjang berazam kuat untuk membantu bapa meneruskan perniagaan.

"Pada masa itu, keluarga kami susah dan saya sebolehnya tidak mahu membebankan keluarga. Jadi, saya memilih untuk sama-sama bertungkus lumus membangunkan perniagaan keluarga dan menamatkan pembelajaran hanya setakat tingkatan lima," katanya.

Hasil tekad dan azam yang ditunjukkan, pada usia 33 tahun, Nik Chan kini berganding bahu dengan abang dan kakaknya untuk menguruskan 14 cawangan Restoran Mohd Chan di seluruh Lembah Klang.

"Malah, kami juga bakal membuka dua cawangan baharu pada Januari ini iaitu di Putrajaya dan Sunway Geo.

"Sebagai perancangan jangka panjang, kami juga mensasarkan untuk membuka dua cawangan di setiap negeri dalam tempoh dua tahun akan datang," katanya.

Menyedari kejayaan tidak datang bergolek, Nik Chan berkata, setiap halangan yang diterima mempunyai cabaran serta rintangan berbeza yang mana akan mengajar seseorang untuk menjadi lebih baik.


PENGARAH Mohd Chan Food Sdn Bhd, Datuk Muhammad Nik Chan Muhammad Chan (Nik Chan). - Foto Rosela Ismail

"Kami pernah berdepan saat sukar. Pernah suatu hari tidak ada pelanggan yang masuk ke kedai kami, malah pernah hasil jualan kami tidak sampai RM100.

"Bagaimanapun, setiap kali menerima maklum balas positif daripada pelanggan mengenai restoran kami, ia memberi semangat untuk kami meneruskan perniagaan ini," katanya.

Tambahnya, mereka yang ingin berniaga terutama di kalangan generasi muda jangan hanya terlalu memikirkan keuntungan.

"Tanamkan niat di dalam diri, berniaga itu kerana untuk membantu orang lain dan beribadat.

"Untuk berjaya, kita jangan terlalu memikirkan masa. Berniaga ini menggunakan masa 24 jam, cuma bergantung kepada kita untuk menguruskannya dengan sebaik mungkin," katanya.

Berkongsi perancangan masa depan, Nik Chan berkata, syarikatnya bakal menjalankan francais dan melebarkan rangkaian ke Indonesia.

"Setakat ini sudah ada beberapa calon bersesuaian dan kami sedang meneliti sebelum memuktamadkannya.

"Kami juga akan mengembangkan operasi perniagaan menggunakan konsep 'food truck' (trak makanan) untuk terus memperkenalkan makanan berkonsepkan Cina Muslim ke seluruh negara," katanya.

Mohd Chan mula ditubuhkan pada 2007 dan kini memiliki kira-kira 200 pekerja. Setiap cawangan menyasarkan penjualan RM180,000 sebulan.


NIK Chan bersama kakitangan di premisnya. - Foto Rosela Ismail

Profil:

  • Nama: Datuk Muhammad Nik Chan Muhammad Chan
  • Usia : 33 tahun
  • Asal : Selangor
  • Jawatan : Pengarah Mohd Chan Food Sdn Bhd
  • Status : Berkahwin

Berita Harian X