Rabu, 1 November 2017 | 10:20pm
SEBANYAK 200 vespa dipamerkan sempena majlis penutup Program Asian Vespa Festival Chapter 03, di Dataran Shahbandar. - Foto Aslina Abu Bakar
SEBANYAK 200 vespa dipamerkan sempena majlis penutup Program Asian Vespa Festival Chapter 03, di Dataran Shahbandar. - Foto Aslina Abu Bakar
ANAK Nawang, Farh Wajihah, 17, turut mengikut jejak bapanya yang gemar menunggang Vespa.
NAWANG turut memiliki bengkel sendiri untuk membaiki dan menyelenggara Vespa lama yang disimpannya.

Nawang seronok tunggang Vespa

KUALA TERENGGANU: Lambakan motosikal pelbagai varian yang lebih moden dan menepati jiwa penunggang muda, tidak sedikit pun menggugat 'kasih' peminat tegar Vespa, Nawang Mamat.

Dia yang bekerja sendiri nyata tidak dapat menghayati kepuasan menunggang motosikal generasi baharu, berbanding model Vespa yang disifatkannya ada 'nikmat' tersendiri.

Nawang, 59, yang berasal dari Chukai, Kemaman, berkata bermula dengan mencuri tunggang Vespa milik bapanya yang dibeli pada 1960-an, bapa kepada lima cahaya mata itu mula jatuh cinta dengan keunikan Vespa.

Beliau yang memenangi Anugerah Marshall Terbaik dan Ahli Jawatankuasa Terbaik Persatuan Vespa Negeri Terengganu (PVNT) sempena Festival Vespa Asian 03 di Dataran Shahbandar di sini, meminati Vespa sejak berusia 13 tahun.

"Saya meminati dunia permotoran, khususnya Vespa sejak berusia 13 tahun, selepas ayah saya membeli motosikal ini untuk kegunaan harian.

"Oleh kerana saya belum ada lesen menunggang motosikal ketika itu, saya kerap menunggang motosikal bapa secara senyap-senyap. Sejak itu, saya mendapat satu keseronokan yang sukar digambarkan apabila menunggang Vespa," katanya ketika ditemui.

Nawang berkata, selepas mendirikan rumah tangga, beliau membeli motosikal jenis lain yang lebih 'ranggi' tetapi ternyata perasaan ketika menunggang motosikal baharu itu tidak sama seperti menunggang Vespa.


NAWANG menunjukkan anugerah yang dimenangi sempena majlis penutup Program Asian Vespa Festival Chapter 03, di Dataran Shahbandar. - Foto Aslina Abu Bakar

YANG Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Datuk Mohd Zubir Embong (tiga kiri) menyampaikan anugerah Marshall Terbaik dan Ahli Jawatankuasa Terbaik PVNT terbaik kepada Nawang (tiga dari kanan) sempena majlis penutup Program Asian Vespa Festival Chapter 03, di Dataran Shahbandar. - Foto Aslina Abu Bakar

"Saya tak pasti apa kekurangan motosikal baharu berbanding Vespa kerana kalau dibandingkan dari segi kuasa, tentunya motosikal baharu itu menang. Saya kemudian mengambil semula Vespa milik bapa dan menggunakannya hingga sekarang," kata datuk kepada 12 cucu itu.

Katanya, minatnya terhadap Vespa turut dikongsi semua anaknya termasuk anak perempuannya, Farah Wajihah Nawang, yang kini berusia 17 tahun.

"Semua anak saya baik lelaki mahupun perempuan meminati Vespa. Malah, sehingga kini kami sudah memiliki tujuh Vespa di rumah. Selain anak, cucu saya juga mula menunjukkan minat terhadap Vespa termasuk yang baru berusia dua tahun," katanya.

Nawang sebelum itu menyertai Festival Vespa Asian 03 di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu, bermula 15 Oktober hingga 28 Oktober lalu, yang menghimpunkan 200 pemilik Vespa dari Malaysia, Singapura dan Thailand.

Pelbagai acara menarik berlangsung sepanjang program 14 hari itu yang berjaya mengembalikan nostalgia zaman kegemilangan motosikal legenda itu.

Pengerusi PVNT, Razali Mohd, berkata antara acara yang diadakan ialah aktiviti jualan, pertandingan memasak, pameran, pertandingan Vespa tercantik dan perlumbaan litar.


NAWANG (dua dari kanan) bersama anaknya pada majlis penutup Program Asian Vespa Festival Chapter 03, di Dataran Shahbandar. - Foto Aslina Abu Bakar

ISTERI Nawang, Zarimah Abdullah, 55, memahami minat suaminya yang gemar menunggang Vespa.

Katanya, festival itu bertujuan memberi peluang kepada pemilik Vespa di rantau Asia agar terbabit dengan aktiviti yang dianjurkan persatuan.

"Pada Mac tahun depan, kita juga akan menganjurkan Jambori Vespa Malaysia Ke-13 yang akan membabitkan lebih 30 persatuan berdaftar di Malaysia. Kita harap festival seperti ini dapat memperkenalkan keunikan motosikal berkenaan yang kini menjadi kegilaan pelbagai lapisan umur," katanya.

INFO

  • Sehingga kini, seramai 502 ahli berdaftar dengan PVNT.
  • Festival Vespa Asian 03 di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu, yang bermula 15 Oktober hingga 28 Oktober lalu menghimpunkan 200 pemilik Vespa dari Malaysia, Singapura dan Thailand.
  • Jambori Vespa Malaysia Ke-13 akan diadakan pada Mac tahun depan.
Berita Harian X