Isnin, 26 March 2018 | 10:41pm
THE Habitat, Bukit Bendera mempunyai empat pokok hujan yang sesuai bagi sukan panjat pokok dengan ketinggian antara 12 hingga 18 meter. - Foto Zuhainy Zulkifli
AKTIVITI panjat pokok yang dijalankan ahli persatuan Tree Climbers Malaysia (TCM) di The Habitat, Bukit Bendera. - Foto Zuhainy Zulkifli
AKTIVITI panjat pokok mula menjadi kegilaan baharu. - Foto Zuhainy Zulkifli
PEMERIKSAAN peralatan dan kelengkapan perlu dilakukan berulang kali sebelum melakukan aktiviti panjat pokok di The Habitat, Bukit Bendera
PENGURUS Besar Yayasan The Habitat, Justine Vaz (berdiri, tiga dari kanan) bersama sebahagian ahli persatuan Tree Climbers Malaysia (TCM) yang diketuai pengasasnya, Saifful Patil (berdiri, empat dari kanan), sebelum melakukan aktiviti panjat pokok di The Habitat, Bukit Bendera. - Foto Zuhainy Zulkifli
ASPEK keselamatan amat penting sebelum aktiviti panjat pokok dijalankan di The Habitat. - Foto Zuhainy Zulkifli

Panjat pokok tarikan ekstrem baharu

GEORGETOWN: Sukan ekstrem semakin mendapat tempat di negara ini, dengan jumlah penggemar aktiviti itu semakin bertambah dari hari ke hari.

Selaras minat yang semakin berkembang, jenis aktiviti sukan ekstrem turut dipelbagaikan untuk pilihan dan kini, aktiviti panjat pokok mula menjadi kegilaan baharu.

Mungkin kedengaran mudah, namun aktiviti itu ternyata rumit kerana memerlukan seluruh tenaga dengan penggunaan teknik yang betul, namun menjanjikan kepuasan sebenar, selain menambah pengetahuan penggemar mengenai flora dan fauna.

Penulis berpeluang mengikuti aktiviti panjat pokok oleh penggemar sukan baharu ini, bersama ahli persatuan Tree Climbers Malaysia (TCM) yang diketuai pengasasnya, Saifful Patil, 34.

Sepanjang pemerhatian, aktiviti terbabit dilakukan penuh teliti dengan sokongan peralatan keselamatan khusus untuk aktiviti memanjat seperti tali khusus, abah-abah, topi, sarung tangan dan banyak lagi.,

Saifful berkata, TCM ditubuhkan sejak 10 tahun lalu bertujuan mempromosikan aktiviti berkenaan di negara ini, dengan mempromosikan kaedah memanjat yang betul dan selamat.

Kongsi kegembiraan


THE Habitat, Bukit Bendera mempunyai empat pokok hujan yang sesuai bagi sukan panjat pokok dengan ketinggian antara 12 hingga 18 meter. - Foto Zuhainy Zulkifli

Anak kelahiran Muar, Johor itu berkata, matlamat TCM ialah untuk berkongsi kegembiraan dan pengalaman memanjat dengan melihat keindahan alam dari atas pokok.

Katanya, aktiviti ini sudah lama berkembang di negara ini seperti di Johor serta Selangor dan di Pulau Pinang sendiri, ia diperkenalkan di The Habitat di puncak Bukit Bendera, di sini.

"TCM antara persatuan disenaraikan oleh Tree Climbers International (TCI) sebagai satu persatuan khusus bagi mengendalikan aktiviti ini.

"Kami turut menawarkan kursus kepada orang ramai yang mahu menjadikan sukan memanjat ini sebagai hobi, sukan dan kerja penyelidikan atau bagi mengajar orang lain," katanya ketika ditemui.

Saifful berkata, pokok yang sesuai dalam aktiviti ini adalah dari jenis pokok hujan dengan cirinya yang bercabang dan rendang.

Beliau berkata, bagi yang mula berjinak dengan aktiviti itu biasanya akan diberi peluang memanjat pokok rendah terlebih dahulu supaya mereka faham dengan asas dan tekniknya.

Kuasai teknik memanjat


AKTIVITI panjat pokok yang dijalankan ahli persatuan Tree Climbers Malaysia (TCM) di The Habitat, Bukit Bendera. - Foto Zuhainy Zulkifli

Katanya, perkara utama sebelum melakukan aktiviti berkenaan ialah perlu menguasai teknik memanjat pokok menggunakan tali, selain teknik keselamatan dan beberapa ikatan asas.

"Di sini, peranan kami adalah membantu pengurusan The Habitat bagi memastikan kakitangan mereka terlatih serta pokok yang digunakan bagi tujuan itu juga dalam keadaan baik.

"Selain itu kami juga membantu pihak berkenaan menjalankan penyelidikan mengenai flora dan fauna, dengan cara mengumpul atau mengambil gambar penemuan di atas pokok," katanya.

Bercerita mengenai pengalamannya, bekas pensyarah di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) itu berkata, selain Malaysia, dia sudah ke beberapa negara Asia seperti Korea, Vietnam, Thailand, Hong Kong dan Singapura bagi mempromosikan aktiviti berkenaan.

Selain itu, katanya dia juga membantu dalam kerja penyelidikan mengenai habitat, kanopi, flora dan fauna bersama penyelidik.

"Ada juga yang bertanya mengenai risiko ketika memanjat dan kami tekankan bahawa kemalangan boleh berlaku sekiranya pemanjat mengabaikan aspek keselamatan atau cuai.

"Biasanya ketika melaraskan tali, terlebih dahulu kita akan mengenal pasti sama ada dahan berkenaan dalam keadaan selamat atau tidak," katanya lagi.

Panjat pokok kerjaya diminati


AKTIVITI panjat pokok mula menjadi kegilaan baharu. - Foto Zuhainy Zulkifli

Bagi 'orang lama' yang berpengalaman lebih 40 tahun dengan selok-belok hutan, Abdul Halim Samat, 59, aktiviti panjat pokok kini sudah menjadi kerjaya yang diminati dengan kira-kira 60 pengunjung setiap bulan mencubanya di The Habitat bagi merasai pengalaman berada di atas pokok di tengah hutan hujan.

Beliau yang bertugas sebagai renjer di The Habitat, berkata lokasi itu kini mempunyai empat pokok hujan yang sesuai bagi sukan berkenaan dengan ketinggian setiap satu antara 12 hingga 18 meter dan setiap satunya mempunyai platform menara tinjau, bagi memudahkan peserta menghayati panorama dari ketinggian itu.

"Bagi memanjat pokok sahaja sudah menggunakan seluruh kekuatan, namun apabila sampai di atas pokok, segalanya berbaloi apabila melihat keindahan alam sekitarnya.

"Itulah yang peminat sukan ini mahu iaitu satu bentuk kepuasan yang sukar ditafsirkan dengan perkataan," katanya.

Rakan setugasnya, Nurshafila Yaakob, 29, mengakui sambutan terhadap sukan panjat pokok cukup memberangsangkan apabila sebahagian pengunjung yang mencubanya terdiri daripada wanita.

Katanya, dia sendiri menyertai sukan panjat pokok itu pada penghujung 2015 kerana gemar dengan aktiviti lasak dan seterusnya mengambil sijil dari TCI untuk peringkat satu dan dua.

"Sukan ini semakin digemari dan kita bakal melihat potensinya beberapa tahun lagi...jadi saya harap supaya golongan belia khususnya wanita dapat menyertai aktiviti ini," katanya lagi.

Berita Harian X